Zo maak je de mooiste letters voor jouw Bullet Journal®

Wat onderscheidt een mooie Bullet Journal van een gewone agenda? Als het aan ons ligt: de pagina’s vol met de allermooiste handlettering. En die zijn niet af zonder opvallende beginletters. Daarom een gezonde dosis inspiratie om je handlettering naar een next level te tillen en je Bullet Journal nog mooier te maken!

Letterlijk oneindig veel opties

De titels in Bullet Journals moeten opvallen. Het zijn de eyecatchers van een pagina, dus je mag de letters van de titels zeker wat extra’s geven. Deze letters schrijf je eigenlijk niet, je tekent ze. We noemen dit handlettering. Je maakt grote sierlijke bewegingen, vetgedrukte letters, letters in verschillende kleuren, met schaduwen of in 3D, bloemen in of rond de letters, alles in dezelfde stijl of juist elke letter helemaal anders. You name it.

Throwback

Inspiratie voor die opvallende letters doe je overal op. Kijk eens verder dan de bekende Instagrampagina’s of Pinterestprofielen. Want in oude boeken kom je handlettering ook tegen! In de Middeleeuwen werden boeken met de hand geschreven door monniken. Om het boek in stijl af te maken, tekenden ze de eerste letters van een hoofdstuk of pagina. Deze ‘initialen’ hebben veel weg van wat wij nu handlettering noemen. Kijk maar eens naar deze pareltjes.

STABILO - LETTERS (1)

Aan de slag met letters

Ga je dit soort beginletters maken? Bekijk dan van tevoren goed waar de belangrijkste lijnen lopen. Teken de buitenste randen van de letter en kleur ‘m daarna in. Of teken mooie versieringen om de letter heen, bijvoorbeeld met doodling.

Ook leuk: je eigen alfabet ontwikkelen

Als je de beginletter hebt, wil je natuurlijk de rest van de tekst ook in stijl opschrijven. Leuk is om hiervoor je eigen lettertype te ontwikkelen. Tip: maak voor je eigen overzicht eerst een alfabet met al jouw letters!

Letters voor in Bullet Journal

Bron: Etsy

Beter goed gejat

Wil je een opvallende letter, maar weet je niet precies hoe-ie eruit moet zien? Neem dan een kijkje op Dafont. Op deze website download je lettertypes (fonts) voor je laptop. Je tekent ze dan eenvoudig na! 💡

Natuurlijk hebben we bij STABILO ook onze favoriete fonts. Met Courier lijkt het bijvoorbeeld of je tekst met een oude typemachine is getypt. Met Zapfino is alles sierlijk en Comic Sans is onze guilty pleasure. En wat te denken van Gotische letters? Bekijk ook onderstaande video. Hierin laat handlettering artiest Stefan Kunz zien hoe je mooie letters in een Bullet Journal kunt maken.

Wereldster in design van letters

Wil je meer leren over het ontwerpen van letters? Check dan deze aflevering van Abstract op Netflix. Grafisch Designer Paula Scher vertelt hierin hoe zij werkt. Zo knap! Een tijdje terug schreven we ook al over deze serie. Een aanrader voor iedereen die tekent, knutselt, ontwerpt of vormgeeft.

Deel dit artikel: