Hierom is kleur onder water anders - STABILO Blog
Hierom is kleur onder water anders

Hierom is kleur onder water anders

  • 2
  • June 21, 2017

Ken je de openingsscène van Finding Nemo? Waarin Marlin en Coral samen genieten van hun woning in het kleurrijke koraal in het Great Barrier Reef? Behalve het treurige einde van deze scène, valt er nog iets anders op: de ongekende kleuren van het koraal. Helaas ziet het er in het echt niet zo kleurrijk uit. Dit komt omdat kleuren onder water verdwijnen!

Hoe dieper je komt, hoe minder kleur je ziet
Water breekt het zonlicht dat door het wateroppervlak valt. Hoe dieper je gaat, hoe minder kleur er daardoor te zien is. Rood verdwijnt als eerste, daarna oranje, geel, groen, blauw en tot slot violet. Het plaatje hiernaast laat mooi zien op welke diepte welke kleuren verdwijnen. Dit geldt alleen voor zeer heldere, subtropische wateren. Voor de troebele Noordzee, waarin veel stof en zand ronddwarrelt, gaat dit schema helaas niet op. Het (zon)licht komt daar niet diep genoeg onder water. Bij ons verdwijnen de kleuren dus nog een stuk sneller.

Kleuren onder water

Pronken en camoufleren
Heb je weleens gesnorkeld of gedoken? Dan heb je in ondiep water ongetwijfeld visjes in alle kleuren van de regenboog gezien. Deze vissen zien er zo kleurrijk uit om dezelfde reden als de dieren boven water: opvallen, pronken of juist camoufleren. Maar duik je wat dieper, dan zien de vissen er altijd grijs uit. Veel van deze vissen hebben ook echt amper kleur. Dit komt doordat dieren hier met al hun kleuren helemaal niet kúnnen opvallen. Er is namelijk geen licht om de kleuren te laten zien.

Neem een zaklamp mee!
Overigens betekent het afnemen of het verdwijnen van kleur niet dat er onder water geen kleur ís. Er is gewoon geen licht om het zichtbaar te maken. Dit fenomeen kun je in bovenstaande video goed zien. Ga je dus deze zomer duiken? Neem dan een lamp mee! Dit is niet alleen extra veilig, maar het levert je ook een kleurrijke omgeving op in die prachtige onderwaterwereld. 🙂

Deel dit artikel: