Maak je eigen lente-kunstwerk van gedroogde bloemen - STABILO Blog
Maak je eigen lente-kunstwerk van gedroogde bloemen

Maak je eigen lente-kunstwerk van gedroogde bloemen

  • 1
  • May 24, 2017

Het voorjaar is aan! De dieren staan alweer een tijdje in de wei, het kwik kruipt omhoog en buiten staat alles in bloei. Kleurrijker dan de lente wordt het niet. Je zou willen dat de lente eeuwig zou duren! Gelukkig bestaat er een prachtige manier om dit moment vast te houden: met gedroogde bloemen. En daar maak je heel eenvoudig een origineel kunstwerk van.

First things first
Wil je bloemen drogen, dan heb je natuurlijk echte bloemen nodig. Dikke bloemen drogen lastiger dan dunne bloemen, dus zoek bij voorkeur naar smalle, dunne bloemen zoals klaprozen, ridderspoor of dahlia’s. Ook (boom)blaadjes kunnen leuk zijn. Verwijder overtollig groen en snijd de steel netjes af. Zo zijn je (geplukte) bloemen klaar om te drogen.

In de boeken
Er zijn twee manieren om bloemen op een mooie manier te drogen. De klassieke manier is in een dik boek, bijvoorbeeld een woordenboek of encyclopedie. Leg op een bladzijde een aantal bloemen tussen een laagje wc-papier of keukenpapier. Hoe je de bloemen neerlegt, is bepalend voor wat je er uiteindelijk mee kunt maken. Wil je ze met of zonder steeltje, de voor- of zijkant, de hele bloem of alleen losse blaadjes?

Als je bladzijde vol is, sla je een aantal pagina’s van je boek om en maak je een nieuwe laag. Blijf dit herhalen totdat je bloemen op zijn, en doe je boek voorzichtig dicht. Eventueel kun je nog een zwaar voorwerp op je boek leggen, zodat je zeker weet dat alles goed plat blijft. Laat de bloemen zeker twee tot drie weken drogen.

Vlug in de magnetron
Duurt dat je te lang en zoek je een moderne, snellere manier om bloemetjes te drogen? Gebruik dan een magnetron! Het is iets minder nauwkeurig, maar binnen een paar minuten ben je klaar. Het principe is vrijwel hetzelfde, maar dit keer leg je de bloemen tussen gevouwen normaal papier. Daaromheen vouw je wc-papier of keukenrol om het vocht op te vangen.

Leg daarna het papier met de bloemen voorzichtig in de magnetron, met daarop een zwaar bord om de boel plat te drukken. Zet de magnetron op ongeveer 500 Watt en 90 seconden. Zijn je bloemen nog niet helemaal droog? Zet de magnetron dan nog een keer op 30 seconden en een iets hogere stand. Daarna zijn ze klaar en kun je meteen aan de slag.

‘Opgezette’ vogels
Als je opgedroogde blaadjes op een goede manier stapelt, lijken het net veren. Je kunt er dus goed een vogel van maken. Zoek hiervoor een plaatje van een vogel en maak het na met bloemen. Het is handig de blaadjes eerst precies op je papier neer te leggen, zodat je ze daarna alleen nog een voor een hoeft vast te plakken. Gebruik hiervoor lijmspray, dat werkt het makkelijkste.

Pas wel op, want lijmspray verwaait snel. Leg daarom onder je papier nog een krant, zodat de tafel niet plakkerig wordt. Werk van onder naar boven en plak de nieuwe blaadjes steeds een klein stukje over de al vastgelijmde delen. Extra tip: voor de afwisseling kun je ook een deel zelf tekenen en met de bloemen een ander gedeelte ‘3D’ maken. Eerder schreven we al hoe je mooi kunt tekenen met alledaagse dingen.

Bloemetjespapier
Wil je je bloemen écht vereeuwigen? Leg ze dan onder een kopieerapparaat of scanner en maak je eigen papier! Vaak kunnen de machines thuis niet alle soorten papier verwerken, dus probeer gewoon wat opties met verschillend papier uit. Ook kun je naar een copyshop gaan. Daar is bijna alles mogelijk, van standaard A4-papier en papier met lijntjes, tot enveloppen en kleine labels. Blijf met de bloemen schuiven, totdat je tevreden bent met het resultaat. Wedden dat je crush nog nooit zo’n mooie brief heeft gekregen?

Fotolijstje
Bloemen kunnen zo mooi zijn dat je ze zou willen inlijsten. En dat kan dus gewoon! Alles wat je nodig hebt, zijn de gedroogde bloemen, een fotolijstje met twee glasplaatjes en glaslijm. Bedenk hoe je de bloemen in je lijstje wilt hebben, en plak ze vervolgens op een los glasplaatje. Het andere glas leg je hier voorzichtig overheen. Schuif de plaatjes daarna samen in de lijst en zet het geheel op een opvallende plek. Voor het raam bijvoorbeeld!

Deel dit artikel: