Dit zijn de 12 meest opmerkelijke kleurenfeitjes - STABILO Blog

Hoeveel weet je precies over de kleuren die je ziet? Voor de meeste mensen zijn kleuren zó vanzelfsprekend, dat ze er waarschijnlijk niet meer over nadenken. En dat terwijl de wereld barstensvol kleur zit! Wij gingen op zoek naar de meest interessante kleurenfeitjes en vonden een aantal feitjes dat vást je nog niet kende!

 

 1. Het woord ‘kleur’ stamt uit het Latijn. ‘Colos’ betekent in het Latijn ‘a cover’, oftewel ‘bedekking’. En van ‘colos’ is weer het Engelse ‘colors’ of ‘colours’ afgeleid.
 2. Vrouwen en mannen zien de kleur rood verschillend. Vrouwen kunnen veel meer kleurtonen onderscheiden, zoals karmijnrood en kastanjebruin. Veel mannen zien rood alleen als het typische brandweerwagen-rood.
 3. Wist je dat er in Nederland zo’n 700.000 mensen kleurenblind zijn? En die groep bestaat voor het overgrote deel uit mannen: 1 op de 12 mannen is geheel of gedeeltelijk kleurenblind tegenover 1 op de 200 vrouwen. Wat een groot verschil!

Klik hier voor onze blog “Hoe zie je kleur als je kleurenblind bent?”.

 1. De lievelingskleur van de meeste mensen is blauw. Paars komt op de tweede plek. Wit is de minst favoriete kleur. Beetje jammer, want…
 2. …de veiligste auto om in te rijden is een witte auto! Deze kleur is het best zichtbaar tijdens verschillende momenten op de dag.
 3. Heb je last van agressie of angst? Omring jezelf dan met de kleur roze. Roze is echt niet alleen voor ‘barbies’, het is dé kleur die je helpt om rustig te worden.
Bron: www.pictaram.com/media/1275567025552751431_2175649477
Bron: http://colour-rainbow.tumblr.com/post/140280460198
 1. Kleuren beïnvloeden de eerste indruk die je van iemand krijgt sterk. Als je een voorkeur hebt voor een bepaalde kleur, dan kun je je (onderbewust) meer aangetrokken voelen tot mensen die deze kleur kleding aanhebben. Dus als je de lievelingskleur van je crush kunt achterhalen, dan weet je wat je aan moet tijdens jullie eerste date! 😉
 2. Chromophobia is een zeldzame fobie voor kleur. Mensen met chromophobia durven bijvoorbeeld niet naar buiten, omdat bepaalde kleuren een intense angst oproepen.
 3. Je kunt beter geen oranje of gele keuken in je huis laten installeren of de muren in de keuken in deze kleuren verven. Oranje en geel stimuleren namelijk het hongergevoel. Voor je het weet sta je om de haverklap in de koelkast te turen, op zoek naar een lekkere snack. Dit is overigens ook de reden dat veel fastfoodketens een rood met geel logo hebben. Als je naar zo’n logo kijkt, krijg je meteen trek!
bron: www.metronieuws.nl/xl/raar/2016/06/stel-houdt-huwelijksreceptie-bij-mcdonalds www.adformatie.nl/nieuws/nieuwe-eigenaar-burger-king-nederland-wil-aantal-restaurants-verdubbelen
 1. Als je gaat kamperen kun je beter geen donkere kleding meenemen. Muggen zijn namelijk dol op donkere kleuren, zoals blauw. Dus, tenzij je het lekker vindt om te worden geprikt, kun je beter lichte kleding dragen.
 2. De kleur geel kan misselijkheid veroorzaken. Daarom zal je deze kleur niet snel tegenkomen in bijvoorbeeld vliegtuigen. Felle gele kleuren zorgen voor een hevige stimulatie van het oog en daarom wordt geel ook wel beschouwd als een van de meest irritante kleuren.
 1. Kleuren bestaan eigenlijk alleen in je hoofd. Technisch gesproken zijn kleuren niets meer dan je brein dat signalen van buitenaf verwerkt. En ieder brein werkt anders, dus informatie van buitenaf kan op verschillende manieren door je hersenen verwerkt en geïnterpreteerd worden. Bovenstaande beruchte blauw-zwarte óf goud-witte jurk kun je je vast nog herinneren. Hoe je de kleur van deze jurk ziet, heeft alles te maken met hoe je hersenen de kleuren onder invloed van een bepaalde lichtbron corrigeren. Bij sommige mensen wordt de blauwe kleur door de hersenen weggefilterd, waardoor zij dezelfde jurk totaal anders waarnemen.

Dus misschien ziet je beste vriend kleuren wel héél anders dan jij en is zijn rood eigenlijk groen. Zou zijn kledingkeuze wel verklaren 😉

Deel dit artikel: