Zo voorkom je een creative block - STABILO Blog

We kennen het allemaal. Elke dag ga je naar je werk of school, en dat kan best saai worden. Hoe houd je jezelf in dat geval geïnspireerd en creatief? Hier op kantoor hebben we even rondgevraagd en zo kwamen we bij 7 manieren om jezelf uit te blijven dagen. Probeer er een paar uit en voor je het weet zit je weer vol met energie en creativiteit!

 Schrijf of schets

Nee, je hoeft echt geen uitgebreide verhalen te schrijven. Schrijf of schets gewoon je gedachten, bevliegingen, ideetjes, ontmoetingen of gesprekken kort op in een notitieboekje, dat op deze manier vól komt te staan met inspiratie. Zorg ervoor dat jij en je notitieboek onafscheidelijk worden. Zo verklein je de kans om dat ene geniale idee te vergeten, want alles staat in je notitieboekje.

Breek met je routine

De meeste mensen voelen zich fijn bij routine en vastigheid, maar erg inspirerend is dat niet. Daag jezelf uit door met je eigen gewoonten te breken. Neem bijvoorbeeld een andere route naar je werk of school. Sta ook eens een uurtje eerder (of later!) op. Probeer nieuwe recepten uit, of een nieuwe sport.

Beweeg

Sporten helpt enorm bij het leegmaken van je hoofd. En door te bewegen stroomt bloed, vol creative juices, sneller door je lichaam! Zeker in drukke perioden is het soms heerlijk om je energie even helemaal kwijt te kunnen. Ga bijvoorbeeld een stuk wandelen of hardlopen, stap op de fiets of ren je longen uit je lijf op het voetbalveld.

Ga analoog

Klap je laptop dicht, leg je telefoon aan de kant en pak eens een interessant tijdschrift of een spannend boek. Vaak is het rustgevend om je even alleen te focussen op een analoog artikel. Telefoons en computers zitten namelijk vol afleiding, waardoor je concentratie wordt aangetast. Ook neem je door de afleiding steeds minder informatie op. Tijdschriften staan vol inspiratie en wellicht stimuleren ze geweldige, creatieve ideeën die al tijden rondhangen in je hoofd.

Zeg vaker ‘ja’

‘Ja’ tegen de hond uitlaten, ‘ja’ tegen afspreken met vrienden, ‘ja’ tegen de auto verder weg parkeren. ‘Ja’ is een krachtig woord dat je kan stimuleren om actiever, socialer en creatiever te worden. Door ‘ja’ te zeggen, stel je jezelf open voor kansen en nieuwe dingen. Dat kan enorm verfrissend zijn!

Wees de stagiair

Stel jezelf op als de leergierige stagiair. Sta open voor kansen om te leren en stel vragen. Daag jezelf uit om met een frisse blik een bekende (werk)situatie te bekijken. Luister meer dan dat je praat en omring jezelf met jonge denkers. Kijk naar tv-programma’s die je normaal gesproken niet kijkt en probeer elke week een nieuwe app. Volg veel verschillende mensen op Instagram en Twitter, en discussieer met elkaar.

Stop met jezelf vergelijken met anderen

Álles is al een keer gedaan, dus stop direct met anders willen zijn. Vergelijk je eigen prestaties niet met die van anderen, maar focus je op wat jíj wilt doen. Vraag jezelf af wat je het liefste maakt, schrijft of speelt en ga ervoor. Laat je niet afschrikken door anderen, maar trek je aan ze op!

Deel dit artikel: