Maak kennis met STABILO Artist Rosalie Krijl

De 20-jarige Rosalie Krijl leidt een druk bestaan: naast haar studie Geneeskunde is ze met haar 42 duizend volgers op Instragram een absolute tekenster. Een paar keer per week post ze daar schitterende portretten. Om die reden mag ze zich één van de STABILO Artists noemen. Wij zochten haar op in haar woonplaats Purmerend om haar te vragen wat haar inspireert en hoe je zo goed kunt leren tekenen.

rosalie-006-medium

Geneeskunde of kunst

Rosalie is bezig met haar derde jaar van de opleiding Geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. “Ik heb lange tijd naar de kunstacademie gewild, maar uiteindelijk heb ik gekozen voor een studie met betere baankansen”, vertelt ze. “Ik haalde goede cijfers op de middelbare school, dus de studie Geneeskunde was haalbaar. Bovendien is Geneeskunde een prachtige studie waar ik met veel plezier mee bezig ben.” Ondanks de drukte van haar opleiding heeft ze haar creativiteit niet aan de wilgen gehangen. Integendeel, ze probeert haar Instagram-fans regelmatig te trakteren op een nieuwe tekening.

Art-community

Daarnaast exposeert ze haar werk en doet ze zelfs betaalde opdrachten: “Een paar maanden geleden heb ik tijdens de kunstroute van Purmerend geëxposeerd in de kerk van Kwadijk”, vertelt ze trots. “Hier kreeg ik veel waardering voor mijn werk en dat motiveert mij om verder te gaan met tekenen.” Ook de vele likes en positieve reacties op Instagram geven haar een duwtje in de rug om zichzelf verder te blijven ontwikkelen. “Mede dankzij de goede feedback op Instagram ben ik steeds beter geworden in tekenen”, vindt Rosalie. “Toen Instagram werd geïntroduceerd in Nederland heb ik meteen een account aangemaakt waarop ik mijn werk ben gaan delen.”

Instagram heeft een levendige art-community die elkaar steunt, tips geeft en inspireert. Rosalie neemt al jaren actief deel aan deze community en heeft hierdoor veel creatieve mensen leren kennen waarvan veel ook goede vrienden zijn geworden. Met een deel van de community organiseren ze ‘instapicknicks’ zodat de creatievelingen de kans krijgen elkaar te inspireren en te ontmoeten.

“Ik post regelmatig tekeningen en zogenaamde WIP´s, de Work In Progress-afbeeldingen. Ook reageer ik op de reacties die ik krijg, ik repost tekeningen van anderen, er worden tekenwedstrijden georganiseerd en ik gebruik een aantal hashtags waardoor je voor andere tekenliefhebbers goed vindbaar bent.” Kortom, ze is er behoorlijk druk mee!

Kleurstalen, aluminiumfolie en gedroogde bloemen

Rosalies stijl kenmerkt zich met vrouwelijke portretten waarin ze met verschillende materialen werkt. “Ik breng af en toe een bezoekje aan de bouwmarkt en neem dan allerlei kleurstalen mee om te verwerken in mijn werk. Maar ook stukjes stof, aluminiumfolie en zelfs gedroogde bloemen verwerk ik in mijn tekeningen.”

Portret met gedroogde bloemen.

Portret met gedroogde bloemen.

Rosalie werkt gemiddeld tien tot twaalf uur aan één tekening. “Nu het vroeg donker wordt moet ik mijn tekenuurtjes goed plannen. Ik werk namelijk het liefst met daglicht”, legt Rosalie uit. “Dan kun je het beste zien wat je doet.” Ze tekent gemiddeld twee tot vier uur achter elkaar en bouwt haar tekeningen laagje voor laagje op. Met een tissue of wattenstaafje blendt ze de potloodstreken en brengt ze schaduwen aan. “Aan de punt van een doezelaar blijft vaak wat grafiet hangen, waardoor je vegen op je tekeningen krijgt als je die gebruikt. Ik gebruik doezelaars daarom alleen als ik sproetjes ga aanbrengen of haren teken.” Rosalie gebruikt, naast allerlei soorten materialen, ook verschillende producten om haar tekeningen op te bouwen. Van kleurpotloden tot viltstiften, van verf tot nagellak, alles is mogelijk.

Beter met vrouwen

Tekenles heeft Rosalie nooit gehad. “Ik heb van jongs af aan gewoon heel veel getekend”, zegt ze. “Ik heb altijd veel geëxperimenteerd met stijlen. Daarnaast luister ik altijd naar alle feedback die ik krijg. Hier leer ik van en dat maakt me uiteindelijk ook beter. Wat ook helpt is dat ik perfectionistisch ben. Ik geloof niet dat je goed kunt worden in tekenen als je niet perfectionistisch bent.”

Rosalie tekent nu voornamelijk portretten van vrouwen. “Ik zou wat beter willen worden in het tekenen van het mannelijk gezicht.” Dat betekent wel dat ze veel moet gaan oefenen in haar toch al drukke schema. “Ik vind vrouwelijke portretten gewoon ontzettend leuk om te maken, en ik teken toch voornamelijk omdat ik het leuk vind en om te ontspannen.” Ze heeft één grote droom  wat betreft het tekenen en haar studie: “Ik zou graag tekeningen willen maken voor een anatomische atlas.” Rosalie vindt dit een prachtig boek, omdat de menselijke organen tot in het kleinste detail zijn getekend. Zo kunnen geneeskundestudenten, zoals Rosalie, leren hoe een orgaan of structuur er precies uitziet. Als Rosalie deze droom kan verwezenlijken heeft ze een manier gevonden om haar passies te verenigen: tekenen en geneeskunde.

rosalie-002-medium

Tips van de meester

Tot slot heeft Rosalie nog een paar goede tips:

  • Als je een portret gaat tekenen, werk dan van binnen naar buiten zodat alles uiteindelijk past en in verhouding is.
  • Kijk goed naar de vorm van het gezicht en waar de schaduwen zitten. Vaak helpt het om de foto in zwart-wit filter te bekijken. Werk laagje voor laagje en zet de schaduwpartijen geleidelijk dikker aan.
  • Gebruik tissues of wattenstaafjes om de schaduwen en kleuren te blenden. Doezelaars zijn vaak grof en worden naar verloop van tijd vies waardoor ze vlekken op je tekening kunnen maken. Doezelaars zijn wél handig als je haren of sproetjes gaat tekenen.
  • Houd eten en drinken op veilige Ik heb op de harde manier moeten leren dat een kop thee je complete tekening kan verpesten.
  • Draag geen natte haarelastiekjes om je pols als je gaat tekenen. Voor je het weet is je tekening verpest door een vochtig elastiekje dat over je tekening is gewreven.
  • Deel je werk op social media en vraag om feedback.
  • Oefenen, oefenen, oefenen! 🙂

Deel dit artikel: