Ontmoet Milou: de nieuwste aanwinst van STABILO

Sinds een paar maanden mag STABILO zich gelukkig prijzen met een splinternieuwe tekenares: Milou van den Aker (28). Zij maakt bijna alle tekeningen voor de Facebook-pagina van STABILO Nederland. Wij brachten haar een bezoekje om haar te vragen hoe ze zo goed werd in tekenen en vroegen haar om handige tips. “Ik probeer altijd creatief bezig te zijn.”

Halve potloden

We treffen Milou bij creatief bureau Yune in Amsterdam. Daar werkt ze als creative designer aan onder andere de uitingen van STABILO op Facebook. Op haar bureau staan drie dozen STABILO Aquacolor potloden. Dit zijn de stille getuigen van veelvuldig gebruik; bijna alle potloden zijn al halverwege.

Milou tekent al zo lang ze zich kan herinneren. “Bij mijn ouders liggen nog tientallen schetsboeken vol met huizen, boerderijen, dieren, bloemen en mensen.” Na haar middelbare school specialiseerde Milou zich in reclamepresentaties. Ze ontwierp stands en decors. Dat was interessant, maar Milou wilde nog creatiever bezig zijn.

Van dikke klodders naar transparantie

Op 21-jarige leeftijd ging ze daarom naar de kunstacademie in Maastricht. “Daar koos ik de richting Autonome Kunst. Dit betekent dat je helemaal vrij bent in wat je doet. En ik wilde op dat moment maar één ding: schilderen.”

Dat deed Milou het liefst met dikke klodders acrylverf die ze zorgvuldig over het doek verdeelde. Maar kunstacademies staan erom bekend dat ze hun studenten uitdagen om juist andere materialen, technieken en stijlen te proberen. Zo ook bij Milou: “Ik werd zo’n beetje gedwóngen om andere dingen te proberen. Dit zorgde uiteindelijk voor een radicale verschuiving. Ik begon met schilderen met dikke klodders verf, maar werk nu meer met transparantie. Mijn afstudeerproject was een lichtinstallatie.”

Afstudeerwerk Ad Infinitum (lichtinstallatie) door Milou:

“Ad Infinitum heeft alles te maken met verwondering en materialiteit. Het spel van licht en donker komt hier tot stand door de interactie van licht en materie. Wat dit werk extra spannend maakt is dat de toeschouwer niet precies kan duiden waar hij naar kijkt en hoe dit lichtspel tot stand komt.”

Uit de losse pols

Na de kunstacademie ging ze aan de slag als designer bij een reclamebureau. Ze wilde graag iets creatiefs doen en schilderen als fulltime baan zag ze toen niet zitten. “Afwisseling vind ik in mijn werk erg belangrijk. Ik vind het heerlijk om te schilderen en te tekenen, maar ik maak ook graag ruimtelijk werk”, legt ze uit. In de reclamewereld benut ze al haar creatieve talenten, zowel tijdens fotoshoots (die zij ontwerpt en opzet) als wanneer ze voor merken als STABILO tekent.

Inspiratie haalt Milou uit kunst en de natuur. “Ik hou van organische lijnen, transparantie en grove penseelstreken. Ik volg kunstenaars die eenzelfde soort interesse en manier van werken hebben”, aldus Milou. “Momenteel ben ik bijvoorbeeld erg onder de indruk van Daan Roosegaarde. Hij werkt met transparantie en speelt met licht. Dit inspireert mij, ook met schilderen.” Met de dingen die ze bij andere kunstenaars ziet gaat ze experimenteren, zodat ze uiteindelijk haar eigen werk creëert.

Daan Roosegaarde – Waterlicht (2015/2016)

“Ik probeer mezelf altijd uit te dagen. Niet alleen in mijn werk, maar ook in mijn vrije tijd. Laatst heb ik bijvoorbeeld nog een lichtsculptuur/lamp gemaakt.” Maar ook onderstaand schilderij is een werk waar Milou erg trots op is. “Dit is redelijk uit de losse pols gemaakt, maar ik ben zeer tevreden met het resultaat.”

Tips tot een succesvol kunstenaar

Teken of schilder jij ook graag? Dan heeft Milou wel een paar goede tips om (nog) beter te worden. “Het maken van een tekening of schilderij gaat eigenlijk nooit in één keer goed. Wees niet bang om opnieuw te beginnen. Je zal merken dat het beter gaat. Geef niet op, blijf doorzetten.”

Daarnaast is het volgens haar altijd een goed idee om veel uit te proberen: verf, potloden, pennen, papiersoorten, canvas, stijlen, structuren. “Probeer het allemaal om te ontdekken wat bij jou past.”

“Wees daarnaast ook absoluut niet bang om je werk aan anderen te laten zien”, tipt ze. “Een succesvol kunstenaar kan niet zonder netwerk. Maak je eigen website, exposeer als je dat wilt en vraag ander mensen om hun visie op jouw werk.”

Dit zijn de tekeningen die Milou inmiddels voor STABILO heeft gemaakt. Op de tekening van de rugzakken is ze tot nu toe het meest trots:

Wil je meer werk zien van Milou? Neem dan een kijkje op haar splinternieuwe website: www.milouvdaker.com

Deel dit artikel: