Al 116 jaar heerlijk kleuren: een ode aan de viltstift!

Viltstiften zijn al jarenlang ongekend populair. Wie is er niet groot geworden met tientallen felle kleuren waarmee menig tekening en kleurplaat is ingekleurd? En door de Kleuren voor Volwassenen-trend is de viltstift ook niet meer weg te denken uit het leven van een volwassene! STABILO’s populairste viltstift, de STABILO Pen 68, is vanaf nu verkrijgbaar in een nieuwe etui en wij geven er 5 weg!

Ontstaansgeschiedenis

De traditionele viltstift vindt zijn oorsprong vroeg in de twintigste eeuw. In 1910 vroeg de Amerikaanse Lee W. Newman een patent aan op een zogenaamde marking pen: een cilindervormige inktcontainer die op een houder geschroefd zat, met een stukje punt van vilt. Deze stiften waren vooral geschikt voor industrieel gebruik en bevatten chemicaliën die de inkt snel deden opdrogen en watervast maakten. Dit was de voorloper van de huidige permanent marker.

Maar deze viltstiften waren nog niet geschikt om mee te kleuren en te tekenen. Die ontwikkeling kwam pas op gang in de jaren ’50, toen er werd gezocht naar manieren om de viltstift geschikt te maken voor een groter publiek.

Een stift van bamboe

Eén van die oplossingen was een stift die bestond uit een bamboepijpje met een vilten punt. Al snel werd dit doorontwikkeld tot een kunststof buisje met daarin een aantal watten gestopt. Aan het uiteinde van het buisje werd een vilten punt geduwd. De watten werden vervolgens gevuld met inkt. Hierdoor zat de inkt niet langer los in de stift en lekten de stiften een stuk minder. Et voilà: de (basis van de) viltstift zoals we die nu kennen, was geboren. Sindsdien heeft de viltstift zich steeds verder ontwikkeld en verbeterd en is er een praktische stift ontstaan die in vele vormen en maten verkrijgbaar is, met allerlei uiteenlopende eigenschappen.

Producttekening Pen68

Producttekening van de Pen 68. Van binnen en buiten.

Onze Pen 68

In 1968 bracht STABILO de Pen 68 op de markt. Deze viltstift dankt zijn naam aan het jaartal waarin de stift aan het publiek werd gepresenteerd.

De Pen 68 onderscheidt zichzelf door zijn robuuste vilten punt die heel gemakkelijk inkt afgeeft. Deze inkt bevat een hoge concentratie van kleurpigmenten. Hierdoor is hij erg geschikt voor professioneel gebruik, maar ook voor iedereen die ‘gewoon’ wil kleuren.

Quoteboek

Meer dan alleen kleuren

Maar je kunt met de STABILO Pen 68 meer dan alleen kleuren. Door de hoge concentratie pigmenten in de inkt, leent deze stift zich voor een aantal leuke mogelijkheden. Bijvoorbeeld doezelen. Kunstenares Julia Woning laat op haar Facebook-pagina precies zien hoe je deze techniek toepast. Je kleurt met een Pen 68 op een glad oppervlak zodat er druppels inkt ontstaan. Met een vochtig kwastje kun je vervolgens door de inkt strijken en deze aanbrengen op je kunstwerk.

Prijsvraag!

We hebben de handige ColorParade etui van de Pen 68 in een nieuw, moderner jasje gestoken. Binnenkort is deze etui verkrijgbaar in de winkel, maar hier kun je er een winnen. Wij geven alvast 5 exemplaren weg!

Wat moet je doen? 

Weet jij in hoeveel kleuren de STABILO Pen 68 verkrijgbaar is? Laat het antwoord achter in een reactie en maak kans op 1 van de 5 STABILO ColorParade-etuis!

De winnaars krijgen uiterlijk dinsdag 30 augustus per e-mail bericht.

Bonustip: op onze website vind je heel veel informatie! 😉

*De winnaars zijn bekend en hebben een berichtje van ons ontvangen! 

Deel dit artikel:

471 Comments