Zo ontstaat een regenboog!

Slecht nieuws voor de fantasten onder ons: er staat geen pot goud op het punt waar een regenboog de aarde raakt. Sterker nog, het vinden van het beginpunt van de regenboog is best lastig. Geloof het of niet: het bestaan van elke regenboog is afhankelijk van waar jij staat, hoe hard de zon schijnt én of het regent.

Het ontstaan van de regenboog in een notendop

Voor 1 regenboog, men neme:

  • Zonlicht
  • Water in de vorm van bijvoorbeeld regen, tuinslang, fontein of zelfs opspattende golven
Rainbow in a box - STABILO Aquacolor

Rainbow in a box – STABILO Aquacolor

De kleuren van zonlicht

Zonlicht is niet wit of geel, maar bestaat uit zeven verschillende kleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Dit zijn de kleuren die je ziet in een regenboog. Als een zonnestraal door een waterdruppel schijnt, wordt het licht gebroken waardoor deze kleuren waarneembaar worden. Als er heel veel druppels zijn, ontstaat er een regenboog.

Maar waarom is een regenboog dan (half)rond? Dit heeft te maken met een ingewikkeld stukje natuurkunde, ook wel de Wet van Snellius genoemd. Het zonlicht wordt namelijk gebroken door de regendruppels, en op alle mogelijke manieren teruggekaatst. Hierdoor worden de kleuren zichtbaar in een halfronde vorm.

Foto: Melangoo via Weatherunderground.com

Foto: Melangoo via Weatherunderground.com

Middelpunt

Een regenboog is altijd te zien als je met je rug naar de zon toe gaat staan, in de richting van de regenbui (of andere waterbron). Als je een regenboog ziet, sta je op één lijn tussen de zon en het middelpunt van de regenboog. Dit betekent dat de positie van de regenboog voor iedereen verschilt, compleet afhankelijk van waar jij staat.

Regenboog-safari

Wil je zelf een regenboog zien? Ga dan eens op regenboog-safari! Dit doe je het beste op een buiige dag waarbij de zon zich ook af en toe laat zien. Van dit soort dagen hebben we er in Nederland genoeg. Daarnaast kun je het beste regenbogen spotten als de zon dichter bij de horizon staat. Dus ‘s ochtends of ‘s avonds. Hoe dichter de zon bij de horizon staat, hoe helderder en ronder de regenboog zal zijn.

En ach, wie weet! Als je dan toch op regenboog-jacht gaat, misschien vind je die pot goud dan ook wel. 😉

Via Mystic World Tumblr

Via Mystic World Tumblr

Deel dit artikel: