Er is een nieuwe kleur blauw uitgevonden en hij heet: YInMn. 

Wist je dat je kleuren kunt ‘uitvinden’? Het klinkt misschien raar, maar dat is echt zo. In 2009 ontdekte een groepje onderzoekers in een laboratorium op de Oregon State University in Amerika bij toeval een splinternieuwe kleur. Nu, ruim 7 jaar later, staat deze nieuwe kleur genaamd YInMn
op het punt om gepresenteerd te worden aan het grote publiek.

Chemische reactie

Mas Subramanian is chemist aan de Oregon State University in Amerika. Samen met zijn collega’s zochten ze naar nieuwe materialen die toegepast kunnen worden in elektronische applicaties. Mas mixte een aantal chemische substanties met elkaar en verwarmde het geheel tot ruim boven de duizend graden. En poef! Dit resulteerde, tot ieders verrassing, in een stof met een levendige, bijna perfecte kleur blauw:

Foto door Oregon State University

Foto door Oregon State University

Vergetelheid

Helaas duurde het lang voordat de aard van deze ontdekking op volle waarde werd geschat. Even dreigde de ontdekking in de vergetelheid te raken, totdat de Shepherd Color Company lucht kreeg van de nieuwe kleur blauw. Dit bedrijf houdt zich bezig met het ‘ontdekken’ van kleuren: zij zijn altijd op zoek naar nieuwe kleuren die niet afkomstig zijn uit de natuur.

Shepherd Color was mega-enthousiast over de kleur, die ze omdoopten tot ‘YInMN Blue’. De kleur is niet alleen een bijna perfecte kleur blauw, het absorbeert ook nog eens al het groene en rode licht. Hierdoor reflecteert blauw licht erg goed. Dit betekent dat deze kleur uitstekend gebruikt kan worden om bijvoorbeeld gebouwen koel te houden. Ook is deze ‘YInMn Blue’ gemakkelijk en zonder gevaarlijke chemicaliën te produceren.

Nog meer kleuren

En het beste nieuws van deze ontdekking is het feit dat er, door deze ontdekking, misschien nog wel veel meer kleuren ontdekt gaan worden in de toekomst. De onnatuurlijke pigmentfamilie waar deze kleur toe behoort, zou namelijk nog veel meer onontdekte kleuren kunnen bevatten!

Wat voor kleur zou jij nog wel uitgevonden willen zien en hoe zou je die noemen?

Deel dit artikel:

2 Comments