Daarom lust jij (waarschijnlijk) geen groene ketchup!

Stel: je wordt getrakteerd op een heerlijke pannenkoek. Hij is alleen blauw van kleur… Zou je ‘m dan opeten? En zo ja, zou je het dan net zo lekker vinden als wanneer hij mooi goudbruin gebakken zou zijn? Waarschijnlijk niet, want of eten ons smaakt, hangt sterk af van de kleur!

De manier waarop eten eruit ziet, helpt ons met het ‘zien’ van de smaak, nog voordat we het proeven. Onze smaakpapillen, neus én hersenen spelen namelijk een belangrijke rol bij het bepalen van de vijf basissmaken bitter, zuur, zout, zoet en hartig. Omdat we vrijwel altijd naar ons eten en drinken kijken voordat we het in onze mond stoppen, sturen onze ogen al signalen naar de hersenen voordat we het proeven.

Holbewoners

Mensen hebben van nature een bepaalde verwachting van smaak bij het zien van een kleur. Onze voorouders, de holbewoners, merkten al dat blauw eten vaak bedorven was en dat je ziek wordt van harige en groen-uitgeslagen tomaten. Dit hebben we meegenomen in ons DNA.

Via Pinterest.com

Via Pinterest.com

Proef maar

De laatste jaren stellen wetenschappers ons steeds vaker op de proef. Zij doen leuke experimenten met de kleur van eten en drinken en hoe dit onze smaak beïnvloedt. Zo werd een aantal mensen eens gevraagd een witte wijn te proeven en te beschrijven. Men proefde onder andere banaan en passiefruit. Vervolgens werd er een smaakloze kleurstof aan de wijn toegevoegd die ervoor zorgde dat de wijn een dieprode kleur kreeg. De testpersonen werden nogmaals gevraagd om de wijn te proeven en te beschrijven. Opeens proefde men nu smaken die kenmerkend zijn voor rode wijnen, zoals rode druiven. Schijn bedriegt!

Koffiepotjes

In een andere test werd één soort koffie in vier verschillende potten gestopt: een rode, blauwe, bruine en gele. Ondanks het feit dat de testpersonen in alle gevallen dezelfde koffie dronken, werd de koffie uit de bruine pot bestempeld als ‘te sterk’ en de koffie uit de rode pot werd beoordeeld als ‘vol en aromatisch’.

Ook voedselfabrikanten doen graag mee met deze experimenten. Ketchupmaker Heinz verkocht zelfs een tijdje groene ketchup in de supermarkt. Het product was geen succes, want het zag er toch niet zo smakelijk uit…

Via Business2community.com

Via Business2community.com

Dit is slechts een kleine greep uit de vele testen die er gedaan zijn door wetenschappers. Het bewijst keer op keer dat we niet alleen proeven met onze mond, maar ook met onze ogen. En dat is de reden dat jij waarschijnlijk geen groene ketchup en blauwe pannenkoeken lust!

Deel dit artikel: