De functie van kleuren in het dierenrijk

In het dierenrijk zijn verbluffende kleurencombinaties, patronen en vormen te vinden. Wat is de functie en het doel van al die felgekleurde veren, vachten en schubben? En waarom zijn het met name de mannetjes die opvallen door hun kleur?

Bij veel diersoorten is het hebben van een bontgekleurde ‘jas’ van groot belang voor het liefdesleven. Vooral mannetjes gebruiken hun bonte kleuren namelijk om vrouwtjes te versieren. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar deze heren:

De pauw

Pauw

Foto: Amy N. Powroznik

Met zijn kleurrijke staart probeert hij de vrouwtjes te imponeren. Aan het uiteinde van iedere staartveer zit een zogenaamde ‘oogvlek’. Als je je fantasie gebruikt, zou dit ook een soort miniatuurpauwtje kunnen zijn. Als het mannetje zijn staart opzet, ziet het vrouwtje dus eigenlijk heel veel pauwen, waarvan hij de grootste is. Dit maakt het mannetje nóg aantrekkelijker voor het vrouwtje.

De mandril

Foto: ojodigital.com

Foto: ojodigital.com

Foto: bandzone.cz/mandril

Foto: bandzone.cz/mandril

Het mandrilmannetje vertoont tijdens de paartijd felle kleuren. Buiten de paartijd is zijn gezicht lichtblauw en lichtroze. Maar als deze aap op zoek gaat naar een vrouwtje en zich dus van z’n beste kant moet laten zien, zorgen hormonen ervoor dat zijn gezicht verandert in felblauw en felrood. Dit zijn dezelfde kleuren als die van de geslachtsorganen. Mandrilvrouwtjes vinden dit extra aantrekkelijk!

De driedoornige stekelbaars

Foto: Waddenzeeschool.nl

Foto: Waddenzeeschool.nl

Ook het stekelbaarsmannetje wordt een tikkeltje kleurrijker tijdens het paringsseizoen. Als het tijd is om een vrouwtje te verleiden wordt zijn buik felrood. Zo kan het vrouwtje zien dat het mannetje gezond is en goed kan jagen. Als de buik van het mannetje wat valer blijft, dan is dat reden voor het vrouwtje om niet te paren met dat stekelbaarsmannetje.

De fregatvogel

Foto: Kieke van Maarschalkerwaart

Foto: Kieke van Maarschalkerwaart

Een andere liefhebber van rood is de fregatvogel. De mannetjes lokken de vrouwtjes door hun keel op te blazen tot een grote rode ballon. Ook bij de fregatvogel geldt: hoe roder, hoe gezonder en dus aantrekkelijker! In het dierenrijk is rood dus écht de kleur van de liefde!

Vlinders

Foto: Jaap Bouwman

Foto: Jaap Bouwman

Veel vlinders gebruiken hun bontgekleurde vleugels om vijanden mee af te schrikken. Maar de bijzondere patronen en kleuren hebben nog een tweede functie, namelijk flirten. Vlinders kunnen een breed kleurenspectrum waarnemen, waardoor ze erg gevoelig zijn voor kleur. Doordat het mannetje zijn vleugels open en dicht slaat wordt er een aantrekkelijk kleurensignaal afgegeven. Daarnaast bepaalt ook het vlindervrouwtje, aan de hand van de felheid van de kleuren, hoe gezond – en dus geschikt – het mannetje is.

Bijzonder hè, zoals in de natuur kleur wordt gebruikt bij het proces van voortplanting? Behalve dat, zijn al die kleuren natuurlijk ook buitengewoon mooi om te zien:

Deel dit artikel: